Meny
Hem - Boende & miljö

Boende och miljö

Älghagen

Kungsörs tätort ligger på en åsrygg intill Mälaren och från delar av samhället ser man ut över sjöns innersta fjärd. Små avstånd till vattnet och vacker natur i öppet landskap med ekbackar och hagar är typiskt för vår kommun.

Småskaligheten i Kungsör gör att det mesta finns inom bekvämt gång- och cykelavstånd, såsom skolan, fritidsaktiviteter, skog och mark. Ändå finns storstädernas utbud nära.

Här kan du läsa om nya bostadsprojekt och om vår kommunala service som renhållning, vatten, avlopp, gator och trafik. Du kan följa samhällsplaneringen och få vägledning inför ett bygge. Du får även veta mycket mer om vår unika natur, som vårdas genom olika naturvårdsprojekt, och tips om hur du kan uppleva den på bästa sätt.

Nyheter 

Nyheter

 • Biltvättarhelg 26-27 april

  Kungsörs kommun är delaktiga i Stora Biltvättarhelgen den 26-27 april, ett nytt initiativ för att fler ska tvätta bilen rätt och minska giftiga utsläpp i naturen. En ny undersökning visar att 26 procent av bilägarna i Sverige tvättar bilen på gatan – som är det miljömässigt sämsta alternativet. Utnyttja hellre en biltvätt i närheten.

  2014-04-22
 • Presskonferens om sjögull i Mälaren

  Sjögullet breder ut sig i Mälaren. Mälarens vattenvårdsförbund bjuder därför in till presskonferens för att ställa frågan vad som kan göras åt det, hur stort problemet är samt vem som har ansvaret för att agera.

  2014-04-10
 • Information om störande fåglar

  Fåglar som t.ex. måsar, skator och kajor upplevs ofta som störande när de flyttar in i tätorter. Främst beror det på oväsen under häckningsperioden (mars-juni) men de kan även skräpa ned eller uppfattas som hotfulla.

  2014-03-31
Föregående1234567...

Kampanjer och händelser

Bildlänk till sidor med information om byggprojektet i Skillinge Bildlänk till sida om arbetet med Kungsörs nya översiktsplan

Snabbfakta om

Kungariket Kungsör

Kungsör ligger vid Mälarens sydvästra strand. En gång var platsen rekreationsort för rikets kungar och drottningar. Här har Gustav Vasa skrivit brev, Karl XI jagat björn och drottning Kristina tränat ridning.

Idag är det mest vanligt folk som bor kungligt i Kungsör. Mer information om Kungsör hittar du under flikarna ovan.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike! 

Kunglig historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

I början av 1800-talet drabbades Kungsgården av en stor brand och idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden. Detta är numera en hembygdsgård med museum och sommartid ett café.

Mer information om Kungsörs historia

Dagens kungarike

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra miljön. Kungsör är en ekokommun med många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

I dag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Mer information om dagens Kungsör