Visa webbversion
Meny
Hem - Boende & miljö

Boende och miljö

Kungsör sett från Älghagen

Kungsörs tätort ligger på en åsrygg intill Mälaren och från delar av samhället ser man ut över sjöns innersta fjärd. Små avstånd till vattnet och vacker natur i öppet landskap med ekbackar och hagar är typiskt för vår kommun.

Småskaligheten i Kungsör gör att det mesta finns inom bekvämt gång- och cykelavstånd, såsom skolan, fritidsaktiviteter, skog och mark. Ändå finns storstädernas utbud nära.

Här kan du läsa om nya bostadsprojekt och om vår kommunala service som renhållning, vatten, avlopp, gator och trafik. Du kan följa samhällsplaneringen och få vägledning inför ett bygge. Du får även veta mycket mer om vår unika natur, som vårdas genom olika naturvårdsprojekt, och tips om hur du kan uppleva den på bästa sätt.

Nyheter

Aktuellt

 • Bild från vårstädningen

  Sand- och grus sopas bort från Kungsörs gator

  Arbetet med sandborttagning har påbörjats i centrum och på gång- och cykelbanor i kommunen. Resterande vägar och villagator kommer att grovsopas med efterföljande finsopning med start i vecka 14. Alla gator beräknas vara färdigsopade under vecka 16.

Nyheter

 • Bredbandsnätet tar form

  Runt om i Kungsör stöter du i dessa dagar på grävmaskiner som gräver och fräser långa diken i gator och genom grönområden. Det är två olika entreprenörer som håller på att lägga ner fiber för att kunna ansluta abonnenter till bredbandsnätet.

  2015-04-23
 • Nya hälsoskyddsföreskrifter

  Arboga och Kungsörs kommuner har beslutat om nya gemensamma lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö. De lokala hälsoskyddsföreskrifterna innehåller exempelvis regler om tomgångskörning, djurhållning inom detaljplan och anmälningsplikt för mulltoaletter och liknande avloppslösningar.

  2015-04-09
 • Tillfälle att slänga trädgårdsavfall i Valskog

  Under veckorna 14 till och med 16 kommer en container att ställas upp vid Björlidens idrottsplats i Valskog. Allmänheten får under perioden slänga sitt trädgårdsavfall där.

  2015-03-27
Föregående1234567...

Bildlänkar

Bildlänk till sidor med information om byggprojektet i Skillinge

Snabbfakta om Kungsör

Kungariket Kungsör

Kungsör ligger vid Mälarens sydvästra strand. En gång var platsen rekreationsort för rikets kungar och drottningar. Här har Gustav Vasa skrivit brev, Karl XI jagat björn och drottning Kristina tränat ridning.

Idag är det mest vanligt folk som bor kungligt i Kungsör. Mer information om Kungsör hittar du under flikarna ovan.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike! 

Kunglig historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

I början av 1800-talet drabbades Kungsgården av en stor brand och idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden. Detta är numera en hembygdsgård med museum och sommartid ett café.

Mer information om Kungsörs historia

Dagens kungarike

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra miljön. Kungsör är en ekokommun med många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

I dag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Mer information om dagens Kungsör