Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa.

Läs mer om de kakor vi använder på kungsor.se

Visa webbversion
Meny
Hem - Boende & miljö - Miljö och klimat

Miljö och klimat

Bild på höst i Svarthäll

I Kungsörs kommun insåg vi tidigt att miljöfrågorna var något att satsa på inför framtiden. Under 1970-talet påbörjades ett omfattande naturvårdsarbete med att restaurera ängs- och hagmarker och idag finns ett 70-tal restaurerade områden i fyra kulturlandskap.

Kungsör gick 1990, som en av de första kommunerna i landet, med i det nationella Ekokommunprojektet och därefter har kommunens miljöengagemang utvecklats ytterligare. Det ekologiska synsättet med balans och samspel mellan växter, djur och människor har lett till en ökad förståelse för vikten av långsiktigt och förebyggande arbete också när det gäller folkhälsofrågor.

Snabbfakta om Kungsör

Kungariket Kungsör

Kungsör ligger vid Mälarens sydvästra strand. En gång var platsen rekreationsort för rikets kungar och drottningar. Här har Gustav Vasa skrivit brev, Karl XI jagat björn och drottning Kristina tränat ridning.

Idag är det mest vanligt folk som bor kungligt i Kungsör. Mer information om Kungsör hittar du under flikarna ovan.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike! 

Kunglig historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

I början av 1800-talet drabbades Kungsgården av en stor brand och idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden. Detta är numera en hembygdsgård med museum och sommartid ett café.

Mer information om Kungsörs historia

Dagens kungarike

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra miljön. Kungsör är en ekokommun med många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

I dag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Mer information om dagens Kungsör