Meny
Hem - Kommun & politik

Kommun och politik

Foto på Mälarutsikt

Kungsör är en av Sveriges mindre kommuner med cirka 8 100 invånare.
Huvudorten har ett högt läge med bebyggelse som sträcker sig ner mot Arbogaån och Mälaren. I kommunen finns ytterligare en tätort, Valskog, och de båda kyrkbyarna Torpa och Kungs Barkarö. Naturen är typisk för Mälardalen med hagar och bördig jordbruksmark.

Under denna rubrik hittar du mer fakta om Kungsör. Du hittar också information om Kungsörs kommun som organisation, om vilka beslut som tas och hur du kan påverka. Du kan till exempel lämna dina synpunkter och förslag direkt här på webben.

Om du har frågor, tveka inte att kontakta oss.

 Nyheter

Aktuellt

 • Symbolbild för valet till Europaparlamentet 25 maj 2014

  Gör din röst hörd – vi inom EU väljer till parlamentet 25 maj

  Vart femte år är det val till Europaparlamentet. Söndagen den 25 maj är det dags igen. Vi ska då utse 20 ledamöter som ska representera Sverige. Från den 7 maj kan du börja förtidsrösta.

 • Bild på deklaration med smartphone

  Ingen inlämning av deklarationer i Kungsör

  Senast 5 maj måste du lämna in deklarationen till Skattemyndigheten. Med anledning av att allt fler väljer att deklarera elektroniskt har Skatteverket beslutat att det inte längre är möjligt att lämna in pappersdeklarationer i Kungsör.

Nyheter

 • Fyrverkerier under valborgsfirandet - tillstånd krävs alltid

  Fyrverkerier i samband med valborgsfirandet kan vara både vackert och roligt, men det finns en del saker att tänka på för att inte firandet ska sluta med en olycka. Här kan du läsa vilka regler som gäller för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Kungsör.

  2014-04-14
Föregående1234567...

Kontakta oss

Kungsörs kommun
0227-60 00 00
Fax: 0227-60 01 00
Besöksadress: Drottninggatan 34
736 85 Kungsör
Öppettider:

07.30-16.30, lunchstängt 12.00-13.00

Kampanjer och händelser

Bildlänk till sida där du kan läsa årsredovisningen i sin helhet eller förenklad Bildlänk till sida med artiklar om hur arbetet med att besluta om en ny skola i Kungsör gått till Bildlänk till sida om arbetet med Kungsörs nya översiktsplan

Snabbfakta om

Kungariket Kungsör

Kungsör ligger vid Mälarens sydvästra strand. En gång var platsen rekreationsort för rikets kungar och drottningar. Här har Gustav Vasa skrivit brev, Karl XI jagat björn och drottning Kristina tränat ridning.

Idag är det mest vanligt folk som bor kungligt i Kungsör. Mer information om Kungsör hittar du under flikarna ovan.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike! 

Kunglig historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

I början av 1800-talet drabbades Kungsgården av en stor brand och idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden. Detta är numera en hembygdsgård med museum och sommartid ett café.

Mer information om Kungsörs historia

Dagens kungarike

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra miljön. Kungsör är en ekokommun med många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

I dag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Mer information om dagens Kungsör