Vad kostar det?

Här hittar du information om avgifter för hemtjänst och särskilt boende. Du hittar också uppgifter om kostnader för måltider.

Biståndsbedömda insatser

Avgifterna för våra biståndsbedömda insatser baseras på dina inkomster och utgifter. Det innebär att om du har väldigt låga inkomster kan insatserna komma att bli gratis, medan det å andra sidan finns ett högkostnadsskydd vilket innebär att insatserna inte kan bli hur dyra som helst.

Högkostnadsskydd - maxtaxa

Högkostnadsskyddet, eller maxtaxan, är 2 642 kronor per månad för 2025. Det är alltså det högsta beloppet du kan få betala för de insatser som ingår i maxtaxan. Du får även betala maxtaxan om du inte vill lämna några inkomstuppgifter till oss.

Maxtaxa

För den hjälp du blir beviljad betalar du utifrån det ekonomiska utrymme du har. Det gäller endast om du har gett ditt medgivande att pröva det mot dina inkomster. I annat fall betalar du alltid gällande maxtaxa för dina beviljade insatser.

Har du låg inkomst kan din avgift bli lägre och ibland ingen alls, det vill säga, du betalar ingenting för de insatser du är beviljad. Har du hög inkomst betalar du högre avgift, men aldrig högre än den fastställda maxtaxan som är 2 642 kronor per månad (2025). Maxtaxan (högkostnadsskydd) är beslutad av Riksdagen och är lika i hela landet.

Maxtaxan är det månadsbelopp som man betalar som mest, oavsett hur hög inkomsten är, vad man har för tillgångar och hur mycket hemtjänstinsatser man har.

Förbehållsbelopp

Förbehållsbeloppet fastställs av Riksdagen utifrån gällande prisbasbelopp och grundas på Konsumentverkets normer. För 2025 är förbehållsbeloppet 6 186 kronor per månad om du är ensamstående och 5 109,5 kronor vardera för makar eller partners. Det ska täcka kostnader för

  • Livsmedel – alla måltider, kläder och skor.
  • Fritid, hygien och förbrukningsvaror.
  • Dagstidning, telefon, möbler och husgeråd samt hemförsäkring och hushållsel.
  • Resor, tandvård, öppen hälso- och sjukvård samt läkemedel.

Avgiftsutrymme

Avgiftsutrymmet är det som blir kvar när boendekostnaden och förbehållsbeloppet har räknats bort från din inkomst. Vid beräkning av avgiftsutrymmet för gifta makar och registrerade partners som bor tillsammans läggs makarnas inkomster och eventuellt bostadstillägg samman och delas sedan på två. Avgiften beräknas sedan individuellt. Om ni bor i varsitt boende räknas ni som särboende, vilket betyder att förbehållsbeloppet blir högre för var och en av er.

För att se vilket ekonomiskt utrymme du har för att betala avgift gör vi så här:

Nettoinkomst minus förbehållsbeloppet = Avgiftsutrymme

Exempel på beräkning av avgiftsutrymme för ensamstående

Exempel på beräkning av avgiftsutrymme för ensamståendel

Aktuell inkomst efter skatt

+ 10 000 (nettoinkomst)

Bostadskostnader

- 4 000

Förbehållsbelopp

- 6 096

Bostadstillägg

+ 500

= Avgiftsutrymme

= 404

 

Blir avgiftsutrymmet ett plus, är det den summan som styr hur mycket du kan betala i avgift upp till maxtaxa. Blir avgiftsutrymmet noll eller ett minus kan kommunen inte ta ut någon hemtjänstavgift eller omvårdnadsavgift av dig.

För att kunna göra denna uträkning behöver du lämna in blanketten "Inkomstförfrågan". Du får den utskickad av avgiftshandläggaren i samband med att du blir beviljad insatser av biståndshandläggaren samt årligen. Är du gift eller sammanboende behöver även din partner lämna in en egen blankett även om denne inte är beviljad insatser för att din avgift ska bli rätt. Vill du inte lämna in blanketten så accepterar du automatiskt maxtaxan.

Insatser som inte ingår i maxtaxan

Det finns också insatser som inte omfattas av maxtaxan. För de betalar alla lika mycket oavsett storlek på inkomst. Det gäller exempelvis matkostnader och färdtjänst samt boendekostnad.

Avgifter hemtjänst

Hemtjänstavgift

Du betalar en hemtjänstavgift för de insatser som du är beviljad, men aldrig mer än gällande maxtaxa på 2 642 kr. Avgiften beräknas på samtliga insatser du beviljats under månaden.

Trygghetslarm

Om du har trygghetslarm betalar du en fast månadskostnad på 304 kr från det att larmet beviljats tills det avslutas. Om du larmar och hemtjänsten och de kommer hem till dig betalar du för den tiden som du får stöd av hemtjänsten. Du betalar en engångskostnad för installation på 243 kr. För borttappad eller förstörd larmknapp debiteras du per knapp. Även om du senare hittar din knapp får du ändå betala den extra knappen du beställt.

Matdistribution

Du betalar för antalet matlådor du har beställt. Matlådorna kostar 74 kr styck. Matlådorna ingår inte i hemtjänstens maxtaxa.

Regler för avdrag på hemtjänstavgift

För att få avdrag på din hemtjänstavgift vid frånvaro ska du meddela din utförare minst tre dagar i förväg, i annat fall debiteras full avgift. Vid sjukhusvistelse gäller frånvaro från första dagen. Har du inte fått något avdrag på din avgift vänder du dig till din avgiftshandläggare och meddelar detta. Om fakturan ska ändras kommer vi att lägga in eventuella avdrag på kommande faktura. Vid frånvaro får du avdrag med 1/30 per dag på hemtjänstavgiften. Inget avdrag ges på avgift för trygghetslarm, oavsett orsak.

Avslut och ändring av insatser

För att ändra några av dina insatser eller om du vill avsluta dina insatser ska du alltid vända dig till din biståndshandläggare i god tid, annars debiteras du avgift.

Avgifter korttids och växelvistelse

Om du har beviljats korttids- eller växelvistelse betalar du:

  • Omvårdnadsavgift på 85 kr per dygn du vistats på korttidsenheten, dock högst 2 642 kr per månad (maxtaxa).
  • 146 kr per dygn för måltider.

Avgifter dagverksamhet för personer med demenssjukdom

Om du har beviljats dagverksamhet för demenssjuka betalar du:

  • En måltidsavgift på 115 kr per dag.
  • Om du åker färdtjänsttaxi betalar du en egenavgift på 28 kr per enkelresa.

Avgifter särskilt boende och stödboende

När du bor på särskilt boende betalar du för:

  • Omvårdnadsavgift 2 642 kr per månad (maxtaxa) i de fall du inte har reducerat avgiftsutrymme.
  • Matavgift 4 202 kr per månad.
  • Hyra beorende på vilken lägenhet du bor i (mellan 5 239-6 201 kr 2024 år hyresnivå).
  • Förbrukningsvaror 146 kr per månad.

Regler för avdrag på avgiften

Vid sjukhusvistelse:

  • Gäller avdrag från första dagen på omvårdnadsavgiften. Vid frånvaro får du avdrag med 1/30 per dag på omvårdnadsavgiften.
  • När det gäller avdrag på matkostnaden i särskilda boenden ges avdrag för kost från och med första dagen.

Vid planerad frånvaro:

  • behöver du ha meddelat verksamheten minst tre dagar i förväg för att få avdrag på omvårdnadsavgiften, i annat fall debiteras full avgift. Vid frånvaro får du avdrag med 1/30 per dag på omvårdnadsavgiften.
  • När det gäller avdrag på matkostnaden i särskilda boenden ges avdrag för kost om du meddelat verksamheten tre dagar i förväg.

Har du inte fått något avdrag på din avgift vänder du dig till din avgiftshandläggare och meddelar detta. Om fakturan ska ändras kommer vi att lägga in eventuella avdrag på kommande faktura.

Avgifter hemsjukvård

Hemsjukvård

Om du har hemsjukvård betalar du en fast månadskostnad, oavsett hur många gånger du får hjälp. Det kan vara distriktssköterska, omvårdnadspersonal, sjukgymnast eller arbetsterapeut som utför insatsen. Avgiften är 526 kr och ingår i maxtaxan.

Hembesök

Är du inte inskriven i hemsjukvården och är i behov av punktinsatser i hemmet utförda av distriktssköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut betalar du en avgift om 132 kr per tillfälle dagtid och 216 kr per tillfälle på kvällar och helger. Avgiften ingår i maxtaxan.

Regler för avdrag på hemsjukvård

För hemsjukvård gäller frånvaro hel kalendermånad för att få avdrag på avgiften.

Faktura

Postmottagare

Du får en faktura från Socialförvaltningen. Kommunen skickar fakturan till den som blivit beviljad insatsen. Det går också att få fakturan skickad till en annan mottagare, till exempel en anhörig eller god man. På inkomstförfrågan finns möjlighet att uppge annan mottagare för avgiftsbeslut och fakturor.

Autogiro

Du kan ansöka om autogiro genom att fylla i nedan blankett och sedan skriva ut och lämna till din handläggare. Du kan också få en blankett från din handläggare.

Autogiroblankett Pdf, 412 kB.

Stämmer inte fakturan?

Kungsörs kommun fakturerar i efterskott så den faktura du får gäller föregående månad. Är det något i underlaget som inte stämmer och du inte fått något avdrag ska du vända dig till din avgiftshandläggare.

Senast uppdaterad:

Kontakt

Lana Ristic

Avgiftshandläggare

Senast uppdaterad: