- Barn och utbildning
- Förskola
- Grundskola och fritidshem
- Gymnasium
- Vuxenutbildning
- Integration
- Elevhälsa
- Musikskola
- Fritidsgård
- Skolmat
- Läsårstider och stängda dagar
- Blanketter
- Försäkringar
- Lämna din synpunkt
- Stöd och omsorg
- Akut hjälp
- Anmälan att någon far illa
- Barn, ungdom och familj
- Missbruk och beroende
- Våld
- Stöd för dig som arbetssökande
- Pengar och ekonomi
- Äldre och senior
- Hemsjukvård
- Funktionsstöd och psykisk ohälsa
- Parkeringstillstånd för dig med funktionsnedsättning
- Färdtjänst och riksfärdtjänst
- Samordnad individuell plan, SIP
- Familjehem och kontaktfamiljer
- Kontaktperson
- Restaurang Misteln
- Kvalitet och utveckling
- Överklaga beslut
- Lämna din synpunkt
- E-tjänst för ansökan om insatser enligt Sol och LSS
- Boende, miljö och trafik
- Felanmälan
- SMS-tjänst
- Bo och bygga
- Avfall och återvinning
- Miljö, klimat och natur
- Energi, uppvärmning och transporter
- Miljöfarlig verksamhet
- Gator och trafik
- Vatten och avlopp
- Lämna din synpunkt
- Agenda 2030 i Kungsör
- Företag och arbete
- VM-festen
- Företagslots
- Starta ditt företag
- Lokaler och mark - hyra/köpa
- Hitta företag
- Kungsör Business Information
- Företagsträffar
- Företagsfrukost
- Service till företag, tillstånd, tillsyn, rådgivning
- Stöd och rådgivning till företagare
- Tillstånd och tillsyn
- Använda allmän eller offentlig plats
- Avlopp, enskilt
- Bassängbad och badstränder
- Bekämpningsmedel
- Brandfarlig vara
- Brandskyddsarbete
- Bygglov och anmälan
- Cisternkontroll
- E-cigaretter
- Eldning utomhus
- Energideklaration för byggnader
- Explosiva varor
- Folköl, försäljning och servering
- Fyrverkerier
- Förorenad mark
- Gräva och schakta
- Gödselhantering
- Hissar
- Hygienisk behandling
- Hälsoskyddstillsyn
- Kemikalier
- Köldmedier
- Lantbruk
- Livsmedel
- Livsmedel
- Lotteritillstånd
- Miljöfarlig verksamhet
- Parkering
- Parkeringstillstånd för dig med funktionsnedsättning
- Receptfria läkemedel
- Serveringstillstånd
- Skolor och förskolor, tillsyn
- Solarier
- Sotning
- Strandskyddsdispens
- Tobak
- Tobaksfria nikotinprodukter
- Torghandel
- Ventilationskontroll
- Värmepumpar
- Dialog - företagsbesök, näringslivsgrupp
- Nyheter - Företag och arbete
- Samarbeten, projekt och återkommande aktiviteter
- Offentlig upphandling
- Jobba hos oss
- Samverkan mellan skola och näringsliv
- Bredband
- Lämna din synpunkt
- Kommun och politik
- EU-val 2024
- Kontakt och dialog
- Organisationsschema
- Politik
- Förvaltningar, bolag och förbund
- Partnerskapsprojekt med Rufunsa i Zambia
- Styrdokument
- Kommunens mål och resultatstyrning
- Kvalitet och jämförelser
- Ekonomi - budget och årsredovisning
- Offentlig upphandling
- Kommunens arkiv
- Kris och säkerhet
- Antidiskriminering
- Blanketter
- Kommunkontakt Kungsör
- Borgerlig vigsel
- Borgerlig begravning
- Anslagstavla
- Om Kungsör
- Uppleva och göra
- Evenemang Länk till annan webbplats.
- Biblioteket
- Aktiviteter
- Sevärdheter
- Kultur
- Gästhamn
- Föreningsliv
- Anläggningar och lokaler
- Anmäl ditt evenemang
- Fritidsgårdar
- Kungsörs historia
- Stipendier
- Lämna din synpunkt
Råd för livsmedelslokaler
Vid utformning av livsmedelslokal är det viktigt att tänka på de flöden som uppstår. Flödena för varor, personal, avfall, med mera, ska inte leda till risk för kontaminering av livsmedlen. Separera ”rena” och ”smutsiga” moment.
Följande kriterier beskrivs i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien.
- Lokalen ska vara utformad och materialen i golv, väggar, tak och arbetsytor ska vara valda så att underhåll och rengöring underlättas.
- Lokalen ska ge skydd mot skadedjur (exempelvis genom att man kan sätta nät för öppningsbara fönster).
- Det ska finnas tillräckliga förvaringsmöjligheter för livsmedel (separat från annan förvaring och temperaturreglerat vid behov).
- Det ska finnas tillräckliga arbetsutrymmen för att olika arbetsmoment ska kunna utföras utan hygieniska risker.
- Det ska finnas minst ett handtvättfat i köket (lättåtkomligt, centralt placerat).
- Det ska finnas ett tillräckligt antal toaletter för personal (får inte vara direkt förbundna med utrymmen där livsmedel hanteras).
- Vid behov ska det finnas tillräckligt antal lämpliga omklädningsrum, samt separat (ren) förvaring av skyddskläder för kökspersonal.
- Städutrustning samt rengörings- och desinfektionsmedel ska förvaras separat från livsmedel.
- Avfallsförvaring i köket ska ske i skåp eller tunna med lock. Bortskaffande av avfall ska kunna ske utan risk för kontaminering av livsmedel.
- Avlopp ska vara adekvata för avsett ändamål (utformade och konstruerade så att risken för kontaminering undviks).
- Ventilation ska vara tillräcklig för ändamålet och enkel att komma åt för underhåll. Riktningen på luftflöden ska gå från ”rent” till ”smutsigt”.
- Belysningen ska vara tillräcklig (naturlig och/eller artificiell).
För verksamheter som inte utgör renodlade livsmedelsverksamheter kan eventuellt mindre undantag från dessa krav medges.
Telefontider Livsmedel
Har du frågor eller behöver vägledning angående din livsmedelsverksamhet är våra telefontider 13:00-14:30.
0589-67 02 00
Kontakta oss
-
Västra Mälardalens Myndighetsförbund
Besöksadress:
Gunnarsrovägen 2, Arboga
Postadress:
VMMF
Box 19
732 21 ArbogaÖppettider:
Västra Mälardalens Myndighetsförbund har en brevlåda som sitter bredvid ingången på Gunnarsovägen 2 i Arboga, där ni kan lämna handlingar. Vi har också flera e-tjänster som du kan använda. De hittar du på e-tjänster.
Våra öppettider är :
må-fre 9.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00 Har du några andra frågor så når du oss på
Telefon: 0589-67 02 00, 0227-67 02 00
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: