Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa.

Läs mer om de kakor vi använder på kungsor.se

Visa webbversion
Meny
Hem - Uppleva & göra

Uppleva och göra

Kungsör ligger i vacker miljö vid Mälarens sydvästra strand och för dig som tycker om aktiviteter i naturen finns det mycket att göra. Här finns leder för ridning, cykling och vandring, flera naturreservat och Mälarens vatten med fiske, bad och båtliv. I menyn till vänster hittar du mer information och det finns också naturguider med olika specialintressen som kan berätta mer.

 Bild på bibliotekshuset

Runt 70 föreningar

I Kungsör är runt 70 föreningar aktiva inom allt från fotboll, ridning och ishockey till dans, teater och konst. Vi har ovanligt många fritidsanläggningar för att vara en liten ort. Det finns flera sporthallar och fotbollsplaner, en ishall, ett ridhus och en uppvärmd inomhushall för hundsport.

Biblioteket och teatern viktiga för kulturlivet

I centrum ligger Kungsörs bibliotek. Här ordnas bland annat konstutställningar, föreläsningar och teater för de minsta. Tillsammans med Thor Modéen-teatern med biograf är biblioteket navet i kulturlivet i Kungsör.

I menyn till vänster hittar du mer information om detta och mycket annat. Kommande evenemang och utställningar finns på länkarna i högerspalt.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike!

Nyheter

Aktuellt

 • Bild på hembygdsrummet.

  Bibliotekets nya hembygdsrum öppet

  Nu har bibliotekets nya hembygds- och släktforskarrum öppnat. Här finns böcker och småtryck med lokal anknytning. I rummet finns också en dator med tillgång till en del släktforskningsdatabaser.

Nyheter

 • Allmänhetens åkning i ishallen

  Kom till ishallen och åk skridskor under allmänhetens åkning.

  2016-11-02
 • Tips på höstlovsaktiviteter under vecka 44

  Höstlov betyder inte bara slappa och slöa för alla, utan en hel vecka att göra lite extra roliga saker och kanske även hinna träffa kompisar. Här finns lite förslag på aktiviteter för stora och små höstlovslediga skolelever.

  2016-10-26
Föregående1234567...

Bildlänkar

Bildlänk till information om cykel-, rid och vandringsleder på Kungsörs kommuns webbplats

Snabbfakta om Kungsör

Kungariket Kungsör

Kungsör ligger vid Mälarens sydvästra strand. En gång var platsen rekreationsort för rikets kungar och drottningar. Här har Gustav Vasa skrivit brev, Karl XI jagat björn och drottning Kristina tränat ridning.

Idag är det mest vanligt folk som bor kungligt i Kungsör. Mer information om Kungsör hittar du under flikarna ovan.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike! 

Kunglig historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

I början av 1800-talet drabbades Kungsgården av en stor brand och idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden. Detta är numera en hembygdsgård med museum och sommartid ett café.

Mer information om Kungsörs historia

Dagens kungarike

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra miljön. Kungsör är en ekokommun med många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

I dag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Mer information om dagens Kungsör