Om Kungsör

Kungsör har en lång och kunglig historia. Samhället växte fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa en gång köpte sig en gård. Året var 1538 och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort. Idag är Kungsör en kommun med cirka 8 800 invånare där det fortfarande är enkelt att skapa sig sitt eget kungarike.

Naturreservatet Jordmarken

Dagens kungarike

Kungsör är en av Sveriges mindre kommuner med cirka 8800 invånare. Centrala Kungsör ligger högt och bebyggelsen sträcker sig ner mot Mälaren och Arbogaån. Kommunen har ytterligare en tätort, Valskog, och de båda kyrkbyarna Torpa och Kungs Barkarö.

Idag måste du inte köpa en kungsgård för att bo kungligt i Kungsör. Du bor i en vacker och trygg miljö nära gröna skogar och hagar, Mälarens blå vatten och aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv.

Centralt läge

Kungsör har ett strategiskt läge i västra Mälardalen. E20 passerar strax utanför tätorten och tågen på Svealandsbanan stannar centralt. Till Eskilstuna är det 2,5 mil, en tågresa på cirka en kvart. Till Västerås är det 5 mil och Örebro 7 mil. Stockholm når man på en och en halv timme.

Med Kungsör som utgångspunkt tar man sig lätt till många stora städer och intressanta platser i Mälardalen.

Unik miljö

Förutom den kungliga historien är det som utmärker Kungsör den sällsynt vackra och unika miljön. Kungsör är en ekokommun och har fått pris för sin miljövård. Här finns många fina naturområden och det bedrivs ett målmedvetet arbete för att vårda kungarnas ståtliga landskap.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike!


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: